Alt du trenger å vite om å løpe i kaldt vær og hvordan du best kan kle deg

Her er alt du trenger å vite om å løpe utendørs i kaldt vær, og hvordan du skal kle deg ordentlig.

«Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær.» er et norsk ordtak. Og jeg elsker det ordtaket, for det beskriver så nøyaktig den norske folkesjelen – det er ingen unnskyldning for å ikke være ute!

Les: 10 grunner til å begynne å løpe.

Jeg er klar over at mange av dere ikke bor over polarsirkelen, som jeg (hei, jeg er Lisa forresten 🙋🏻‍♀️). Men, jeg vet at moder natur kan være grusom over hele kloden, spesielt de første månedene av året. Jeg har løpt i alle fire sesonger – også de ekstremt kalde. Her er mine beste tips for å løpe ute i kaldt vintervær.

Det som er bra er at løping og trening utendørs ikke er noe problem så lenge du er ordentlig kledd. Å investere i en god vintertights / Thermal Tights er noe man bør vurdere, fordi tightsen passer til mange forskjellige typer vær.

Winter Tights

Vintertights – en thermal tights for løping utendørs

Våre vintertights, også kalt Thermal Tights, er perfekte for løping og trening utendørs. Vintertightsen har et 360-graders refleksprint, en lomme som passer til mobiltelefonen og en børstet innside for varmeregulering som holder deg varm på kaldere dager. Vintertightsen er designet for å forbedre ytelsen, gjøre deg synlig og holde deg varm. Merk: Tightsen har stay-warm technology, noe som betyr at så lenge du er i aktivitet/bevegelse, vil den holde deg varm.

Vintertightsen er selvfølgelig ikke-gjennomsiktig og 100 % knebøysikker! 

Størrelse: Velg din vanlige størrelse.

> Er du usikker på størrelsen din? Ta en titt på denne guiden

Alt du trenger å vite om å løpe i kaldt vær og hvordan du best kan kle deg


Her er noen tips for løping ute i kaldt vær:

1. Ikke kle på deg for mye

En tenker ofte at kaldt vær betyr lag på lag med supertykke klær. Det er ikke nødvendigvis riktig. Ja, det er mulig å kle på seg for mye – spesielt hvis man er i bevegelse. Hvis du har på deg for mye klær når du skal ut og løpe kan du begynne å svette, og når svetten blir kald kan du begynne å fryse. Det er derfor viktig å se an værmeldingen for å vite hvordan du best kan kle deg etter været.

2. Se på – og forstå – værmeldingen

Værmeldingen kan fortelle deg mye, men husk at temperaturen kan føles annerledes når du begynner å bevege deg. Er det bare kaldt, eller blåser det i tillegg? Eller kanskje det regner? Eller alt ovenfor? Å kle på seg basert på værmeldingen kan utgjøre en stor forskjell både i komfort og ytelse under treningsøkta.

3. Vær klar over at “effektiv kulde” kan gjøre det ekstra kaldt

Vindens styrke kan få den til å føles kaldere enn den faktisk er. På norsk kaller vi dette «effektiv kulde», ofte beskrevet på YR.no som “føles som”-temperatur.

For eksempel:

  • En vindhastighet på 10 m/s og en lufttemperatur på 10°C vil gi en effektiv kulde på -0°C.

Hvis du planlegger å løpe på en vindfull, kald dag, kan du prøve å løpe med vinden i ryggen på vei ut og ha vinden i vinden på vei tilbake. Hvis du er veldig våt og svett bør man holde seg unna å løpe i vinden ved veldig lave temperaturer fordi man blir fortere kald. Klær som er våte av svette kan faktisk gjøre at varmetapet går 5 ganger raskere. 

Til slutt, husk å dekke til ørene, hendene og føttene. Disse områdene er lengst borte fra hjertet ditt, noe som betyr at det krever mer energi å holde de områdene varme, spesielt når alt blod blir sendt til de større muskelgruppene for å holde løpingen i gang.

Alt du trenger å vite om å løpe i kaldt vær og hvordan du best kan kle deg - vindjakke

4. Husk at de største områdene for varmetap i kroppen er:

  • Hodet
  • Nakken
  • Armhulene
  • Hender/fingre
  • Skrittet
  • Ankler
  • Føtter

Alt du trenger å vite om å løpe i kaldt vær og hvordan du best kan kle deg - piggsko

Her er noen tips til hvordan du kan kle deg for løpeturen, basert på temperatur:

  • 15°C: Tanktop, shorts og joggesko.
  • 10–15°C: T-skjorte eller en Long Sleeve, shorts og joggesko.
  • 5–10°C: T-skjorte, shorts eller tights, hansker (valgfritt) og et pannebånd for å dekke ørene (valgfritt) og joggesko. 
  • 0–5°C: Langermet, Windbreaker Jacket (hvis du pleier å bli kald) tights, hansker og pannebånd for å dekke ører og joggesko. Hvis det er snø eller glatt, bruk piggsko. Husk tynne ullsokker/teknisk ull.
  • 0 til -5°C: En tynn ulloverdel, en Long Sleeve, Windbreaker Jacket og vintertights, hansker og et pannebånd/lue. Hvis det er snø eller glatt, bruk piggsko. Husk ullsokker/teknisk ull.
  • -5 til -15°C: En teknisk ulloverdel/ullundertøy (hvis du ikke har det, kan du bruke to lag ull), Long Sleeve (hvis den har en løs passform så du får plass til ullag under), Windbreaker Jacket og vintertights, hansker/votter og pannebånd/lue. Husk å ha noe rundt halsen også. Hvis det er snø eller glatt, bruk piggsko og husk ullsokker/teknisk ull.

Del her

Delivery 2-5 DAGER MED EKSPRESS LEVERING
Change Size LETT Å BYTTE STØRRELSE
Right of Return RETURRETT PÅ ALLE KJØP
Safe & Secure Payments 100% SIKKER BETALING